Wat kost een vuurkorf en waar moet je op letten?
Een vuurkorf is een leuke manier om lange avonden in de tuin extra gezellig te maken. Maar wat kost zo’n vuurkorf eigenlijk, en waar moet je op letten als je er een wilt kopen?
Allereerst, wat kost een vuurkorf?
De prijs van een vuurkorf loopt uiteen, afhankelijk van het formaat, het materiaal en de afwerking. Vergeet vooral niet het gebruiksgemak en het hout dat je wilt verbranden.
- Goedkope vuurkorven vanaf 20,- tot 75,- euro
Een goedkope vuurkorf koop je al vanaf 20,-. Winkels zoals Action en Hornbach hebben vaak een ruim assortiment goedkope vuurkorven en schalen. Vaak zijn dit vuurkorven die er heel leuk uitzien. Voor sporadisch gebruik zijn ze meer dan genoeg voor een gezellig sfeertje.
Heb je liever niet dat je as alle kanten opwaait, dat het haardhout ertussenuit of vanaf valt, of dat de vuurkorf in no-time verroest? Dan zit je in dit segment meestal niet erg goed.
- Middenklasse vuurkorven vanaf 75,- tot 150,-
Dit zijn meestal vuurkorven die gemaakt zijn van dikker roestvrij staal of gietijzer. Soms hebben ze ook een vonkenscherm, aslade of asbak, waardoor je hem makkelijk kunt legen. In dit segment hebben wij de NoSmoky maat S. Dit is een kleiner model vuurkorf voorzien van een dubbele wand. De voordelen zijn: geen rook, handige asvanger en dikke RVS-kwaliteit waardoor deze jaren meegaat.
- Luxe vuurkorven vanaf 150,-
Luxe vuurkorven koop je vanaf 150,- en meer. Deze zijn gemaakt van sterke materialen en gaan jaren mee, vaak van roestvrij staal of gietijzer. Een luxe vuurkorf heeft vaak unieke eigenschappen zoals een mooi design, een bepaalde grootte of ze zijn rookvrij. Zo hebben wij in dit segment de rookvrije vuurkorven NoSmoky maat M en maat L.
Ze hebben een erg mooie uitstraling, gaan jaren mee en zijn, zoals gezegd, rookvrij door de unieke volledige verbranding. Benieuwd hoe het werkt? Lees dan hier verder.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Natuurlijk is de prijs van je vuurkorf belangrijk, maar toch moet je hier doorheen kijken. Een goedkope vuurkorf gebruik je vaak weinig omdat deze veel nadelen heeft, zoals hierboven benoemd. Meer plezier heb je in een middensegment of luxer segment. Let vooral hierop:
- Materiaal: Kies voor RVS (roestvrij staal) of gietijzer. Dit gaat jaren mee in je tuin. Gietijzer is een zwaarder materiaal en verplaats je wat minder makkelijk bij een grotere vuurkorf.
- Stabiliteit: Controleer of de vuurkorf stabiel staat en niet snel omvalt, zeker als je kinderen of huisdieren hebt.
- Veiligheid: Een vonkenscherm of deksel voorkomt rondvliegende vonken. Een rookvrije vuurkorf is niet vonkenvrij, maar zal weinig tot geen rondvliegende askorrels hebben door de volledige verbranding.
- Gemak: Een aslade maakt schoonmaken makkelijker en veiliger.
- Afmeting: Bedenk hoeveel ruimte je hebt in de tuin en hoeveel warmte je wilt. Een compacte vuurkorf is vaak al voldoende voor kleinere terrassen. Het voordeel van onze RVS-vuurkorven is dat ze 360 graden warmte bieden.
Tip: overweeg een rookvrije vuurkorf
Een traditionele vuurkorf kan behoorlijk roken en as rond laten waaien. Liever geen rookoverlast en grote asresten? Dan vind je één van onze rookvrije vuurkorven vast geweldig. Dit type vuurkorf werkt met een zogeheten secundaire verbranding: verse lucht wordt langs het vuur geleid, waardoor het hout efficiënter brandt en vrijwel geen rook produceert.
Een vuurkorf hoeft niet duur te zijn, maar goedkoop kan duurkoop worden als hij snel doorroest of onveilig blijkt. Dan koop je toch liever een model van behoorlijke kwaliteit.
En vergeet niet: gebruik altijd droog hout, zet de vuurkorf op een vlakke, niet-brandbare ondergrond en laat hem nooit onbeheerd achter.